Van onbeschreven blad tot bedrukt papier

Wat gebeurt er allemaal om van grote vellen blank papier een afgewerkt drukwerk te maken? Volg mee hoe een publicatie wordt voorbereid, hoe de druktorens van een tienkleurendrukmachine draaien, en hoe de afwerking verloopt. Kortom, de weg van een onbeschreven blad naar bedrukt papier, en van bedrukt papier naar een afgewerkte publicatie.

01

Digitaal drukwerk, snel drukwerk

Naast de grote tienkleurendrukpers heeft Drukkerij Jacobs ook een hoogtechnologische digitale drukpers, een Heidelberg Versafire CP. Daarmee kunnen kleinere oplagen tegen hoge snelheid worden gedrukt.
02

Ontwerp voor kleiner drukwerk

Zodra een order op punt staat en de offerte wordt aanvaard, kan het werk beginnen. Doorgaans wordt het drukontwerp volledig opgemaakt bezorgd langs digitale weg. Voor kleiner drukwerk kan Drukkerij Jacobs de lay-out zelf verzorgen.
03

Proefdruk ter goedkeuring

De prepress gaat aan de slag. De klant krijgt een proefdruk ter goedkeuring, gecalibreerd volgens de kleurprofielen van de drukpers. Geen correcties? Proefdruk goed voor druk? Dan wordt op de prepress de impositie of het inslagschema uitgetekend.
04

Computer to plate

Na goedkeuring van de proefdruk worden de drukplaten gemaakt. Dat gebeurt computergestuurd. Lichtgevoelige aluminiumplaten worden belicht met een CtP-installatie, wat staat voor ‘computer to plate’.
05

De pers rolt

De drukpers wordt door de prepress volautomatisch aangestuurd. Welke oplage, welke papiersoort, welk formaat? Enkelzijdig of recto-verso? Een vernislaag? Of een laklaag? De drukplaten worden op de persen aangebracht.
06

Piekfijne afwerking

Drukkerij Jacobs beschikt over tal van afwerkingsmachines waarmee het drukwerk in huis kan afgewerkt worden: schoonsnijden, plooien, perforeren, geniet brocheren, garenloos inbinden (PUR), wiro-o, foliedruk, blinddruk, uitstansen en verpakken.

Eerst zien, dan geloven?

Bekijk onze realisaties